
Uusi vuosi on ehdottomasti minun juhlapyhäsuosikkini. Uusi vuosi, uusi kalenteri, uusi minä. Tavoitteita asetetaan ja luodaan.
Omat uuden vuoden tavoitteeni liittyivät selkeästi oman hyvinvointini parantamiseen. Tällä kertaa lähdin pohdinnoissani liikkeelle listaamalla itselleni epätyypilliseen tapaan negatiivisia viboja elämässäni aiheuttavia asioita. Yleensä keskityn positiivisiin asioihin. Tuon negalistan tehtyäni huomasin pian, miten lähestulkoon kaikkien poistamiseen ja ratkaisemiseen tarvittavat avaimet löytyivät tasan tarkkaan minulta itseltäni. Näistä syntyikin nopeasti toimintasuunnitelma. Tuossa kohtaa muuten tunsin itseni aika tyhmäksi. Miksi ihmeessä en ole tehnyt näille asioille aiemmin mitään? Suutarin lapsella ei ole aina kenkiä…
Tavoitteet asettavat selkeän suunnan, mitä kohti mennä. Tavoitteita tarvitaan niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Olen aina sanonut valmentaessani ihmisiä elämäntapamuutoksissa, myynnissä jne., että ilman tavoitteita tekeminen on kovin sattumanvaraista. Ilman tavoitteitakin pääsee eteenpäin, mutta kovin paljon sattumanvaraisella lopputuloksella.
On sitten kyseessä tavoite, joka liittyy työhön, harrastuksiin tai muihin henkilökohtaisiin tavoitteisiin, kannattaa ottaa mallia urheiluvalmennuksesta. Samat lainalaisuudet nimittäin pätevät kyllä muuallekin.
”Keep your eyes on the prize” on sanonta, jonka kuulee usein urheiluvalmennuksessa. Miten tullaan maailmanmestareiksi? Ei muuten sattumalta. Vaikka fyysinen treenaaminen on tietenkin tärkeää, pelkällä fysiikalla ei varmasti kovinkaan montaa olympiakultaa ole voitettu. Kaikkein tärkein työ tehdään nimittäin korvien välissä. Voittajan asenne on se, joka erottaa mestarit perusurheilijoista.
Ajatus ohjaa tunteitamme ja tunteemme toimintaamme. Huippu-urheilijat hyödyntävätkin tätä ja mielikuvaharjoittelevat itsensä tavoitteeseensa. Voit kokeilla samaa metodia oman tavoitteesi kanssa:
– Pysähdy hetkeksi ja sulje silmäsi.
– Kuvittele itsesi tilanteeseen, että olet jo saavuttanut tavoitteesi.
– Missä olet? Miltä ympärilläsi näyttää? Kiinnitä huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.
– Miltä ympärilläsi tuntuu? Millainen ilma on?
– Mitä ääniä kuulet? Millaisia tuoksuja aistit?
– Keitä muita tuossa hetkessä on? Mitä he tekevät tai sanovat?
– Millaiset vaatteet sinulla on ylläsi? Millainen ryhti ja millainen ilme sinulla on?
– Mitä sinä teet ja miten? Kiinnitä huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin.
– Miltä sinusta tuntuu fyysisesti? Mitä ajatuksia mielessäsi vilisee? Mitä tunnet?
Isoimmatkin ihmisen luomat saavutukset ovat lähteneet ajatuksesta, unelmasta. Hyvä tavoite tuntuukin aluksi vähän pelottavalta, sellaiselta, että päätä meinaa huimata. Walt Disneyn sanoin ”If you can dream it, you can do it”. Kannattaa siis ottaa hetki ja elää tavoite todeksi omassa mielessään.
Meidän mielemme saattaa hangoitella vastaan ja jarrutella. En minä osaa, en pysty… Vain muille tapahtuu kaikkia hienoja asioita, minulle ei koskaan. ”Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.” Totuus on kuitenkin, että se, mihin mielemme keskittyy, lisääntyy elämässämme. Muistutanpa jälleen: ajatus -> tunne -> toiminta.
Matkalla kohti tavoitetta tarvitaan rutkasti uskoa ja katseen tiukkaa pitämistä tavoitteessa. Etenemistä vauhdittaa myös se, että kiinnität huomiosi onnistumisiisi. Mitä paremmalta sinusta tuntuu pitkin matkaa, sitä kevyempi matkaa on kulkea. Vastoinkäymisiä matkalle osuu kaikille väkisinkin. Vai mitäpä luulet, kuinka monta kertaa Michael Jordan elämänsä aikana heittänyt korista ohi? Epäonnistumisia tarvitaan, jotta voi oppia huipuksi.
Liian moni hieno uudenvuodenlupaus tosiaan tyssää ensimmäiseen epäonnistumiseen. Tavoitteeseen pääseminen ei ole koskaan virheetön suoritus. Todelliset onnistujat ovatkin siis lopulta niitä, jotka sietävät paljon epäonnistumisia ja osaavat iloita pienistäkin onnistumisista eniten.
Kirjoittaja:
Erja Siljamo